1993 tot 2003 : Punk rock era

Eind jaren `90 was ik met niets anders bezig dan gitaarspelen in Against Time. Deze band ging regelmatig op tour in Nederland maar ook andere Europese landen.

Als ik terugdenk aan deze tijd dan durf ik wel te stellen dat dit de meest ultieme vorm van (agile) samenwerken is geweest die ik tot nu toe heb mogen ervaren. Het enige doel wat we als band hadden was het componeren van liedjes.

We begonnen altijd vanuit niets, elke repetitie weer probeerde we weer dichter bij ons doel te komen, en soms gooide we al het werk weg omdat het niet goed genoeg was. Tijdens de repetitie kwamen onze fans naar de oefenruimte om naar de eerste versies te luisteren, deze waardevolle feedback maakte de liedjes steeds weer beter. Pas als iedereen achter de compositie stond ging deze op de plaat. De band bestond uit 5 totaal verschillende karakters die enorm complementair aan elkaar waren. Wat dit zo bijzonder maakt is dat elk bandlid 10 jaar lang onvoorwaardelijk alles heeft gegeven zonder perspectief op financieel resultaat.

Het mooie van dit alles is dat wij uiteindelijk jongeren hebben geholpen hebben om door de lastige tienerjaren heen te komen. Hieronder één van de laatste nummers die we gemaakt hebben :

Los van creativiteit was de band ook een bedrijf, we hadden een bus, € 50.000 aan spullen en maakte forse kosten als we gingen touren in landen zoals Spanje of Canada. De financiering kwam uit onze merchandise (t-shirts, stickers e.d.) en CD verkoop.  Het begrotingstekort konden we indienen bij de `Popstichting` te Amsterdam die hier een subsidieregeling voor had. Zie hier de grootste uitdaging die je je maar kan voorstellen; een groep creatievelingen die een administratie moest bijhouden 🙂 .

Om aan de subsidieverplichtingen te voldoen programmeerde ik een cloud applicatie waarin we de website, contracten en financiële administratie konden bijgehouden. De bandleden noemde de applicatie `gedoe manager`.

Deze levenslessen en het systeem wat ik daar omheen ontwikkelde is uiteindelijk de basis van mijn toekomst geworden. Helaas heb ik geen screenshots meer van deze webapplicatie 🙁

1998 tot 2003 : Getronics/KPN

Ik weet niet meer hoe ik het gedaan heb maar parallel aan de band activiteiten werkte ik bij Getronics/KPN als technische specialist bij Rabofacet (nu Rabobank ICT). Rond 2001 ging ik mijn eerste projecten draaien en ik zag al vrij snel de parallel met mijn band. Binnen 6 maanden had ik de `gedoe manager` van mijn band omgebouwd tot een project management tool (v2) waarin elk team lid kon inloggen en alles moest bijhouden. Hierdoor had ik meer tijd om energie te steken in het team.

Tijdens de ontwikkeling van de software kwam in aanraking met de wondere wereld van processen. Het project waar ik verantwoordelijke voor was bestond vooral uit handeling die we honderden keren moesten herhalen. De bekende Microsoft Word templates kwamen uit de kast en we begonnen driftig werkinstructies te maken op basis van de de legendarische KPN KPI`s. Binnen mijn applicatie ontwikkeld ik een `process management` oplossing (BPM) om het probleem van templates en instructies te reduceren. Getronics was zo succesvol met dit concept dat ze externe bedrijven ging inhuren die vervolgens ook met mijn applicatie moesten werken.

Uiteraard wilde ik de tool doorontwikkelen echter paste dit niet binnen de Microsoft strategie van Getronics. Ik besloot ontslag te nemen en de applicatie zelfstandig voort te zetten.


Image
Image

2003 tot 2014 : Faster Forward

1 juni 2003 was het dan zover; mijn vrouw bedacht de naam Faster Forward en mijn eigen eenmanszaak zag het levenslicht! Ik had nog geen kantoor maar thuis op de zolder had ik tussen de rommel mijn eigen werkplek gemaakt. Uiteraard moest ik facturen printen dus een serieuze printer was de eerste investering van Faster Forward, oei wat was ik trots 🙂

Het eerste wat ik gedaan heb is het herbouwen van de applicatie naar v3 (PHP 5 kwam er aan dus er moest wel het een en ander gebeuren aan de code, haha). In die tijd was PHPFreakz het walhalla voor de aspirant PHP ontwikkelaar (stack overflow was er toen nog niet hé), een flinke periode heb ik deze community op mijn servers gezet, als dank omdat ik zonder PHPfreakz dit nooit had kunnen doen. We noemde deze 3de versie van de software "de portal"

Image

Begin 2004 ben via mijn maatje Mark Brouwer op de zolder terechtgekomen van de Grafische Wereld te Halsteren. Je ziet het goed op de foto, ik was niet meer alleen! Kees Haverkamp, de drummer van mijn Against Time band kwam voor een legendarisch salaris van € 500 per maand bij Faster Forward werken.

Samen maakte we websites voor € 300 per stuk, ik weet tot op de dag van vandaag niet hoe we dit ooit rond hebben kunnen krijgen 🙂 Totdat we het project management systeem van Getronics verkochten aan IT bedrijf, de eerste grote order van 10.000 euro was binnen, we waren rijk!

Image

In 2004 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de financiële dienstverlening. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar echt helemaal niks mee had 🙂 Samen met de franchiseketen "De hypotheekadviseur/Maes" ontwikkelde we het hypotheken pakket "Sarah". Adviseurs konden automatisch hypotheekaanvragen uit de adviessoftware (AfinHyp) inlezen die we vervolgens via het Hypotheken Data Netwerk naar banken kon worden versturen.

In deze periode hadden we problemen met de huisvesting en hebben we zelfs een tijdje vanuit Rotterdam gewerkt.

Eind 2004 zijn Kees, ik en Mark vertrokken naar de Zuivelstraat te Bergen op Zoom. Wederom een bijzondere stap omdat we samen met fotograaf Tonny Presser en de legendatische Bjorn Istas met het hostingbedrijf IVX een eigen kantoor gingen huren. Ik kan een boek schrijven over deze periode, wat hebben we gelachen!

Totdat in dat jaar dé opdracht van Faster Forward viel waardoor alles veranderde: het Toonkamer project. In Toonkamers werken medewerkers van UWV, CWI en de gemeente. Samen monitoren zij de activiteiten die werklozen ondernemen om weer aan het werk te komen en ondersteunen zij hen in het vinden van een baan.

Image

2004 : KVS voor UWV, CWI en Gemeente

Faster Forward ontwikkelde voor alle zeven Toonkamers het klantvolgsysteem (KVS). Dit systeem beschikt over een digitaal dossier en verschillende mogelijkheden om met de klant te communiceren, namelijk via sms, e-mail en via het digitale dossier zelf. In het digitaal dossier wordt de actie op trajecten bijgehouden, zowel door de cliënt als door de klantregisseur.

Met deze unieke webapplicatie konden consumenten en dienstverleners samenwerken in één dossier, in combinatie met het proces management systeem ontstond een zeer krachtig geheel. In deze periode hebben we ook een rudimentair facturatie en basis boekhoudpakket ontwikkeld. Ik vergeet nooit meer de legendarische kwerie machine van Jochem (H).


Image

2005 : Faster Forward Elements

Ondanks de enorme besparing van 20% op de schadelast voor de overheid konden we  als jong no-nonsense IT-bedrijf onze weg niet vinden in de publieke sector.

Samen met een aantal andere bedrijven vestigde we ons in de Bosstraat te Bergen op Zoom. Inmiddels was Faster Forward een hecht team van 8 personen. Omdat we binnen de financiële sector succesvol begonnen te worden besloten we in 2005 ons systeem volledig opnieuw te bouwen. Functioneel was het een kopie van de voorgaande versies, technisch was het natuurlijk andere koek. Ik kan me nog goed herinneren dat we compleet vast liepen met MySQL 4, er was geen specialist te vinden (of we moesten iemand invliegen die niet te betalen was). We besloten MSSQL te combineren met PHP, een bijzonder duo 🙂

Dit zou dan de vierde versie worden van het software pakket wat ik initieel bouwde voor mijn band 🙂 De naam Elements zag het levenslicht en degene die mij kennen weten wel waar deze naam vandaan komt :).


Image

2006 : De Hypotheekshop

Onze eerste grote klant in de financiële dienstverlening was de Hypotheelshop, we moesten als klein bedrijfje wel wennen aan een klant van dit formaat. Als eerste vernieuwde we de website van de hypotheekshop en de dossier administratie inclusief een calculatiesysteem voor provisies.

Medio 2006 is André van Nieuwenhuijzen toegetreden om Faster Forward op zakelijk vlak verder te helpen. Dit was maar goed ook want de administratie stond niet echt heel erg strak :). Eind 2006 is André vanuit zijn expertise als accountant mee gaan kijken bij de ontwikkeling van het financiële modules van Elements.2007 : Faster Forward B.V. & ViaFeria

Eindelijk was het dan zover! Faster Forward B.V.  was op 5 december 2016 ingeschreven in de kvk! In dit jaar kwam de tweede grote klapper, NIA, BoxFinance, KomBo en ADP vormen ViaFeria en wij mochten het systeem leveren voor de verwerking van hypotheekdossiers.2008 : AFAB Service providing

In het eerste kwartaal van 2008 werd ViaFeria/Sterck door AFAB overgenomen. In totaal telt de service providing-tak van Afab nu 4.000 aangesloten tussenpersonen en 350 medewerkers.

In 2008 starte ook Hypodomus met Elements, een innovatief concept op het gebied van wonen. In dit jaar behaalde we zelfs een Tiara-certificering op de systemen van de NVM.

Zoals we allemaal weten was eind 2008 het hoogtepunt van de kredietcrisis, onze klanten moesten het roer omgooien en dat was niet altijd even makkelijk.2009 : AFAB

Omdat Faster Forward zich bewezen had in door workflow aangestuurde excellente dossiervorming hebben we AFAB mogen helpen in het compliant maken van de processen om uiteindelijk te kunnen voldoen aan de eisen van de AFM.

Samen met HDN heb ik het KX bericht ontwikkeld om de digitalisering binnen kredieten branche te verbeteren.2010-2012 : Volmacht

Toen een grote verzekeringsvolmacht Elements wilde afnemen besloten we een volmacht systeem te ontwikkelen. Uiteindelijk besloot deze verzekeringsvolmacht niet over te stappen naar Elements en zijn we ons weer gaan focussen op datgene wat we goed konden: dossiervorming & compliancy.2013-2014 : Samenwerking ANVA

Maart 2013 hebben we onze spullen opgepakt en zijn we iets verder in de stationstraat (14) neergestreken. Vlak voordat we vertrokken heb ik met Against Time in de kelder van het oude Faster Forward pand het liedje opgenomen wat bovenaan deze pagina staat 🙂

Inmiddels was Kees Haverkamp er klaar voor om een eigen bedrijf op te richten, Newest Industry vestigde zich in het hartje van Bergen op Zoom en Kees verliet Faster Forward 🙁

Faster Forward is vervolgens medio 2013 met ANVA in gesprek gegaan over een eventuele samenwerking. Deze samenwerking is er uiteindelijk niet gekomen.

Na een flink aantal slapeloze nachten heb ik besloten om Faster Forward achter te laten bij André van Nieuwenhuijzen. Medio 2014 heb ik mijn aandelen overgedragen en ben ik samen met 10 collega's bij ANVA gaan werken.

Image
Image

2014 tot heden : ANVA

Ik ben bij ANVA gaan werken als Strategisch directeur. In goed overleg met Faster Forward heb ik een kopie van Elements meegenomen. Doel was het combineren van de solide back office van ANVA met dossier gestuurd CRM systeem.

Ik heb wel heel erg moeten wennen 🙂 Van een start-up speedboat met 25 mensen naar organisatie met 140 mensen met een 40-jarige geschiedenis was toch wel complexer dan ik dacht.

Image

2014-2016 ANVA

De eerste jaren bij ANVA zijn we bezig geweest met het koppelen van Elements aan de ANVA 4/5 back office. Dit was een zeer lastige klus omdat de datastructuren en filosofie van de applicaties totaal anders waren opgezet. Na een intensieve periode hebben we de combinatie stabiel gekregen. Om verwarring in de markt te voorkomen hebben we de applicatie omgedoopt van "Elements" naar  "ANVA CRM"

Ik heb flink wat opgestoken van de integratie tussen ANVA 4/5 en ANVA CRM. Samen met het management van ANVA hebben we het besluit genomen om een volledig nieuw platform te bouwen. De filosofie achter Elements was in 2005 uitgedacht en met de nieuwe ontwikkelen geen goede basis voor een nieuw platform.

In 2016 gaan we gaan experimenten met nieuwe technieken zoals microservices.


Image

2017-2018 ANVA Hub & Safebay

Het bouwen van een nieuw platform is niet zomaar wat: welke architectuur, programmeertaal, framework? Het komt allemaal voorbij voordat je kunt starten. We hebben ook goed gekeken naar platformen zoals netflix en spotify omdat deze net als ANVA te maken hebben met piekbelastingen die zeer hoog kunnen zijn. Uiteindelijk hebben we besloten om de experimenten van 2016 voor te zetten en te gaan voor een microservices architectuur. We hebben diverse expert ingehuurd die ons geholpen met deze (voor ANVA) enorme stap. Uiteraard is het zelf bouwen van alle componenten niet meer van deze tijd, Amazon Web Services bevatte een groot aantal onderdelen die we nodig hadden voor het platform, de keuze was snel gemaakt.

We hebben ook onze samenwerking met Blueriq versterkt en op basis van deze technologie hebben we een oplossing ontwikkeld waarmee volmachten en aangesloten kantoren verzekeringen kunnen vergelijken, offreren, aanvragen, accepteren en muteren.

Vanuit het innovatie lab hebben we de blockchain experimenten voortgezet bij de KNB (De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie).  Daarnaast hebben we een secure instant messenger in de markt gezet zodat onze klanten veilig met zakelijke en particuliere klanten kunnen communiceren.


Image

2019 ANVA Hub

Na een aantal jaar zwoegen hebben het ANVA Hub platform gereed gemaakt voor productie. We hebben de user interface volledig opnieuw ontwikkeld conform de laatste standaarden. 17 April 2019 was het dan zover! we hebben ANVA hub op het ANVA Fest aan de markt laten zien, oei wat waren we trots 🙂

We zijn vervolgens gestart met de bouw van het OpenID autorisatieraamwerk en een postbus zodat aanbieders, volmachten en bemiddelaars data en documenten kunnen uitwisselen.

Onze nieuwe commerciële tools voor particuliere schadeverzekeringen is in gebruik genomen echter ontbrak het muteren van contracten nog. Dit onderdeel hebben we beetgepakt en zal het opvolgende jaar in productie gaan.


Image

2020 ANVA Hub groeit

Inmiddels hebben we diverse onderdelen van onze traditionele software verplaatst naar ANVA hub. Denk aan koppelingen zoals voertuig data, kvk, UBO e.d.. Deze data wordt via ANVA hub geleverd aan onze back office software (de oude koppelingen zijn inmiddels niet meer beschikbaar).

Het vergelijken offreren, accepteren, vestigen en muteren van particulieren schadeverzekering is volledig overgezet naar ANVA hub en 50 kantoren maken hier inmiddels dagelijks gebruik van.

Het platform bevat ook nieuwe oplossingen zoals de een digitale postbus. Honderden advies en bemiddelings organisaties gebruiken deze postbus om data en bestanden van aanbieders en volmachten te verwerken.

Het autorisatieraamwerk OpenID is in productie en diverse partners gebruiken dit om toegang te krijgen tot ANVA hub platform. We zijn gestart met het aansluiten van alle ANVA applicaties op dit raamwerk.

ANVA hub is voor sommige onderdelen zelfs het zogenaamde system of record geworden, denk aan aanvragen en contracten die door ANVA hub rules zijn aangemaakt.

De vaart zit er nu lekker in 🙂


Image