Innoveren in blockchain is terug naar de basis

jschleeBlock chain, Insurrance, Smart ContractsLeave a Comment

Justin Schlee hield tijdens am:innosurance namens softwarebedrijf Anva een presentatie over blockchain. Leuk natuurlijk om er bitcoins mee te ‘delven’ en daarmee te handelen, maar wat kan de verzekeringsbranche ermee?

‘Innoveren in blockchain is terug naar de basis’
Schlee begon met een opvallend heldere uitleg van blockchain, waarbij hij zelf al wat disclaimers voor de echte nerds inbouwde. “Van data kun je een hashcode maken en die in een zogenaamde container stoppen. Als daar berekeningen mee worden gemaakt, levert dat een resultaat op waarmee je nieuwe berekeningen kunt maken. Je kunt al die containers aan elkaar rijgen zodat er een netwerk ontstaat dat je kunt controleren. Een blockchain kun je dus beschouwen als een gedistribueerde database.”

Trusted third party
Het schept mogelijkheden om transacties waarbij je normaliter een zogeheten trusted third party nodig hebt, te automatiseren, bijvoorbeeld de handelingen bij een notaris die nodig zijn om koophuis van de oude naar de nieuwe eigenaar te transporteren.

Volgens Schlee is het wijs voor bedrijven in de sector die willen experimenteren met blockchain om dit met meerdere partijen tegelijk op te pikken. “Werk samen want vijf Youtubes uitvinden werkt ook niet.” Daarnaast is het volgens hem belangrijk om onder meer te denken aan de juridische kant van het verhaal en het gebruik van standaarden. Want, wat dat laatste betreft: waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden?”

Verzekeringen voor caravans
Sowieso acht hij blockchaintechnologie niet direct geschikt om los te laten op bestaande verzekeringen. Als voorbeeld haalt hij een caravan aan, de verschillende risico’s die aan de sleurhut zijn verbonden en de wijze waarop deze bij traditionele verzekeringen zijn gedekt. “Je zult terug moeten naar de basis. Wat is belangrijk voor de verzekerde, wat zijn scenario’s en welke service wil je verlenen of in welke niche wil je zitten? Denk na over de basis, als je gaat innoveren. Klakkeloos alle innovatie op de oude rails gooien, lijkt me geen goed idee.”

Exclusiviteit straks voorbij
Vanuit branche ziet hij met name bij verzekeraars initiatieven die aansluiten op de blockchaintechnologie en de ‘desintermediatie’. Bij het intermediair valt het wat hem betreft wat tegen. “Het intermediair denkt dat het wel los loopt of dat het over vijf tot tien jaar gebeurt. De waarheid is dat er nu iets moet gebeuren wil je nog kunnen aanhaken. Exclusiviteit is straks voorbij. Alles wordt standaard. Maar advies en deskundigheid zijn ook in de toekomst wel degelijk nog nodig.”

Origineel bericht : http://www.amweb.nl/branche/nieuws/2017/6/innoveren-blockchain-terug-naar-de-basis-10198228

Geef een reactie