Goud zoeken in de blockchain

jschleeBlock chainLeave a Comment

Dat internet onze branche totaal heeft veranderd, is geen nieuws: nieuwe bedieningskanalen, andere verdienmodellen en mondigere consumenten. Internet heeft ook elektronisch geld voortgebracht, de bitcoin. Dit is een van de eerste vormen van cryptocurrency: een digitale munteenheid, die wordt gebruikt als alternatief geldsysteem en die volgens experts een grote impact gaat krijgen op de financiële sector.

Hoe dan? Belangrijker dan bitcoin zelf is het systeem dat erachter zit. Wie beheert het? Waar staan de servers? En hoe kan het dat er op dit moment (januari 2016) bijna 7 miljard dollar is gekapitaliseerd? Het bitcoin-netwerk bestaat uit vele duizenden servers over de hele wereld. Zodra er een transactie uitgevoerd moet worden, komen deze servers in actie.

Het netwerk is zo ingericht dat de degenen die een server ter beschikking stellen een vergoeding krijgen voor de verwerking van de transactie, beter gezegd: het ontcijferen van die transactie. Dit is allemaal supercomplex maar het komt er op neer dat je geld kunt verdienen als je een server koopt en die onderdeel maakt van het bitcoin-netwerk. En dat is dan weer heel simpel: je doet een investering (de server), je krijgt elke dag geld en daar trek je de afschrijving en hostingkosten weer vanaf (internetverbinding en stroom).

Die investering in rekenkracht noemen we ‘mining hosting’. Als je mining hosting gaat afnemen, praat je niet meer over geheugen, schijven en processoren maar over ‘hashpower’. Ik heb als proef $ 1.000,- aan hashpower afgenomen bij een miningbedrijf. De servers van dit bedrijf staan in IJsland (lekker koud, dus minder kosten om de boel te koelen én ook nog eens lage energiekosten, dus meer rendement), in een schuur in het pittoreske Kevlavik.

Als vergoeding voor mijn hashpower krijg ik nu elke dag $ 3,17 overgemaakt. Dat wil zeggen dat ik over een jaar $ 1.156,- maak. Ik scoor dus 15,6% rendement per jaar op mijn investering. Even voor de beeldvorming: de Rabobank geeft nu 0,7% rente. Stel dat je op de een of andere manier nog $ 250.000,- in de kast hebt liggen, dan verdien je elke maand $ 3.250,-. In een jaar tijd maak je dan $ 39.000,- winst! Wel opletten, want ook de fiscus gaat met zijn tijd mee en hoewel de regeltjes nog niet kraakhelder zijn, wordt bij de belastingaangifte intussen wél geïnformeerd naar bitcoinbezit.

Maar toen kwam op 14 januari 2016 het persbericht dat Mike Hearn (één van de kernontwikkelaars) uit het bitcoinproject stapt. Vervolgens knalde de koers meer dan € 50,- omlaag. Nou zal de bitcoinkoers zich ongetwijfeld weer herstellen, maar je moet wel een beetje lef hebben om zoveel geld in een aftandse IJslandse schuur te steken.

Geef een reactie