Ecosysteem zonder wantrouwen

jschleeBlock chain, Insurrance, Smart Contracts

We kunnen er helaas niet omheen: ‘blockchain is het einde voor de middle man’. Ik vraag me af of degenen die dit van de daken schreeuwen, beseffen wat de blockchain eigenlijk is.

De technische ingrediënten van de blockchain zagen al lang geleden het levenslicht, zoals de eerste hash-algoritmes in de jaren 70 en aanvullende componenten, zoals de hash-boom van Ralph Merkle in 1979. De eerste crypto-grafische ketting is bedacht in 1991, al deze ontwikkelingen vonden plaats op universiteiten en organisaties als de NSA. Het grote publiek maakte begin 2000 kennis met het bittorrent netwerk, dat we gebruikten om de films van Harry Potter of Shrek illegaal te downloaden. Dit systeem bevat al een aantal technische componenten die gebruikt worden in blockchain.

Op 3 januari 2009 was het dan zover, het eerste block van de bitcoinblockchain was een feit. Hoe kan het dan toch dat we een techniek die verschrikkelijk traag en milieubelastend is én aan alle kanten rammelt, de hemel in prijzen? Puristen roepen dat IOTA en RaiBlocks de problemen van blockchain oplossen. Maar hebben we na falende IT-projecten niet geleerd dat technologie slechts een middel is?

Ik zou met een aantal techneuten op basis van gerenommeerde programmeertalen en databases een systeem kunnen bouwen wat beter, sneller en efficiënter werkt dan blockchain. Je vraagt je dan vast af: ‘wat is de intentie van Justin, waarom doet hij dit, wat steekt hij in zijn zak?’ Maak je geen zorgen, wantrouwen is normaal, het is een vorm van zelfbescherming en je leert nu eenmaal door de ervaringen die je opdoet.

Maar hoe komt het toch dat een grote groep mensen blockchain zijn gaan vertrouwen? Is dit volledig toe te schrijven aan techniek? Ik denk het niet. Ik ben van mening dat de blockchain een zorgvuldig uitgekiend ecosysteem is, waar geen plek is voor wantrouwen. Werkelijk alles is transparant. Ten eerste is de software opensource, dus iedereen kan de broncode bekijken (controleren).

Tevens is er een vernuftig businessmodel ontwikkeld dat volledig transparant is. Iedereen die waarde toevoegt aan dit ecosysteem, profiteert ervan. Blockchain heeft dus niks met techniek te maken. Volledige transparantie en samenwerking zijn wat mij betreft de kern van blockchain.

Het HDN-netwerk dat we dagelijks gebruiken voor de aanvraag van financieringen, is wat mij betreft een concept wat aan deze voorwaarden voldoet. Het is een non-profitorganisatie die een transparant netwerk heeft ontwikkeld waar alle stakeholders van profiteren.

Kunnen we nu dan de blockchainrevolutie aan de kant zetten en op dezelfde manier verder gaan? Absoluut niet, de technische revolutie knalt keihard door. Juist nu moeten we nog meer samenwerken, altijd vanuit gelijkheid en transparantie. Helaas is dit veel lastiger dan het lijkt. Bij veel blockchainprojecten komt de jaren 90-term ‘exclusiviteit’ weer op tafel of proberen organisaties zich een dergelijk netwerk toe te eigenen.

Ik geloof sterk in een netwerk op basis van de blockchainprincipes, wat mij betreft zou de branche eigenaar moeten zijn van dit netwerk. Ik probeer in verschillende branches dergelijke netwerken op te zetten, niet voor mezelf maar voor een betere financiële dienstverlening waar wij, maar vooral ook de consument van profiteren.

‘Branche zou eigenaar moeten zijn van blockchainnetwerk’

Een mooie toepassing voor onze branche zou het klantakkoord kunnen zijn. Dit is relatief simpel te realiseren als we het voor elkaar krijgen samen een blockchainnetwerk te bouwen. Momenteel pionieren we binnen de verzekeringsbranche met een dergelijk blockchainnetwerk. We proberen een ecosysteem op te zetten voor de branche. Bekijk de website als je hier meer over wilt weten: https://insuranceblockchain.nl

origineel bericht : https://www.vvponline.nl/content/article/ecosysteem-zonder-wantrouwen