Bouwdossier kadaster

jschleeUncategorized

Het Kadaster heeft de wettelijke taak registraties te beheren en informatie te verstrekken. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn de registraties van vastgoed, topografie, schepen en luchtvaartuigen. Naast informatie over eigen registraties, verstrekt het Kadaster ook informatie uit registraties van andere partijen. Het Kadaster staat voor betrouwbare gegevens op het gebied van vastgoed en geografie en bevordert daarmee de rechtszekerheid in de vastgoedmarkt. Een optimale kwaliteit van gegevens is daarbij van cruciaal belang. Het Kadaster heeft in samenwerking met Xurux gekeken naar de rol die blockchain technologie kan spelen bij het verbeteren van de kwaliteit en betrouwbaarheid van deze gegevens.

Stel je hebt informatie nodig om een bouwvergunning aan te vragen voor je huis. Deze aanvraag wordt onder andere gebaseerd op de kadastrale gegevens van je huis. Je hebt deze gegevens online opgezocht en gaat aan de slag met de aanvraag. Je aanvraag wordt ingediend en afgewezen omdat de kadastrale gegevens niet helemaal blijken te kloppen. Dan is de vraag waar de gegevens eigenlijk vandaan komen en waar het dan fout gaat. Bij navraag bij het Kadaster blijkt onduidelijk wat de bron is geweest. Waarschijnlijk komen ze niet direct bij het Kadaster vandaan, maar net zoals veel andere Nederlanders denk je dat dit wel bij hen vandaan komt. Je gaat er vanuit dat er maar één bron bestaat voor dit soort gegevens. Maar dat is niet het geval en je kijkt het Kadaster hier wel op aan

Het kadaster en Xurux hebben samen een proef uitgevoerd die de herkomst van gegevens inzichtelijk maakt en de bron aantoonbaar. Dit vergroot de betrouwbaarheid van de gegevens én het Kadaster. Door de informatie die je van het Kadaster krijgt versleuteld op een blockchain op te slaan, is te bewijzen dat de verstrekte informatie inderdaad van het Kadaster afkomstig is. Dit werk zo: door de (cryptografische) sleutel van het verstrekte bestand te vergelijken met de (cryptografische) sleutel die het kadaster op de blokchain heeft gezet, is meteen duidelijk of de sleutels hetzelfde zijn. Als dit niet het geval is, is het antwoord dus niet van het Kadaster afkomstig. Zo krijg je als aanvrager van een vergunning meer zekerheid over de betrouwbaarheid van de gegevens en de aanvraag. Het Kadaster kan zo haar reputatie beschermen, de kwaliteit van de gegevens beter waarborgen en jou beter van dienst zijn.

Er zijn nog meer voordelen aan deze oplossing. De instantie die de vergunning uitgeeft kan direct nagaan of de gegevens kloppen en hoeft deze niet zelf nog eens op te vragen en te controleren. Ze kunnen deze eenvoudige vergelijking doen en weten direct de bron van de gegevens is. Dit bespaart tijd en werk, waardoor het aanvraagproces sneller verloopt. Dit sluit aan bij de doelstellingen van het Kadaster: Optimale Kwaliteit van gegevens waarborgen, tijdig leveren van producten en kennis van zaken hebben (in dit geval blockchain technologie).